Hírarchívum

Módszertani hírlevél 2010.03.08 
A 1057/2005. (V.31.) Kormányhatározatban előírtak alapján indított Szakiskolai fejlesztési program II. 2009. decemberben befejeződött. A tevékenységek kontinuitása és az eredmények fenntarthatósága érdekében a programban 2008 márciusa óta havonta közzétett Módszertani Hírlevél továbbra is megjelenik.

Tovább: Részletek »

Szakiskolai fejlesztési program zárókonferencia 2010.03.08 

Szakiskolai fejlesztési program zárókonferencia 2010.01.20 

A Szakiskolai fejlesztési program zárókonferenciáját 2010. február 26-án (pénteken) 10 órától rendezzük meg.
Helyszín: Vakok Általános Iskolája és Diákotthona Nádor terme. 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.
Az érintetteknek hamarosan meghívót és részletes programot küldünk.SzakMA módszertár - jó gyakorlat feladatgyűjtemény 2009.12.22 
Az Iskolai jó gyakorlatok gyűjteménye a SzakMA módszertárban található módszerek gyakorlati, szakiskolai tanórákon történő felhasználásának lehetőségeit mutatja be, és az elmúlt három évben 41 pedagógus 25 szakterületen beküldött 61 pályázati anyagának alkotó- és olvasószerkesztett változatát tartalmazza. A tartalomjegyzékben található címekre kattintva nyitható meg a keresett dokumentum. A bemutatott jó gyakorlatokkal természetesen nem recepteket kívánunk adni, hanem azt javasoljuk, hogy szabják ezeket saját iskolai, oktatási környezetükre, adaptálják az adott tanulócsoportra saját tanítási céljaiknak megfelelően.

Tovább: Letöltés »

Fenntartói és intézményi regionális műhelymunka 2009.12.11 
A 2009. november 24-26. között 3 helyszínen megrendezett fenntartói és intézményi regionális műhelymunkákon az elmúlt egy év munkájának eredményeit és a Szakiskolai fejlesztési program által elért eredményeket vettük számba.
A műhelymunka előadásaanyagai letölthetőek

Tovább: Letöltés »

Projektvezetői megbeszélés 2009.11.30 
Időpontja: 2009. december 16. (szerda) 10 óra
Helyszíne: NSZFI konferenciaterem - 1085 Budapest, Baross utca 52. 1. emelet


SZFP Tanulmányi verseny 2009. 2009.11.11 
2009. november 5. és 7. között a nyíregyházi Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégiumban megrendezésre került az SZFP Szakiskolai tanulmányi verseny döntője.
A döntőn 81 tanuló versenyzett, 27 csapatban. Ezúton is szeretnénk megköszönni a kiváló vendéglátónak bizonyuló szervező iskola munkáját.

Tovább: Eredmények »

SZFP Tanulmányi verseny 2009. 2009.10.02 
A Szakiskolai fejlesztési program Közismereti oktatás megújítása fejlesztési területe csoportos tanulmányi versenyt hirdet a szakiskolák 9. és 10. évfolyamos tanulói számára. A versenyre való jelentkezés határideje 2009. október 12. 13 óra.
Várjuk az iskolák, a csapatok jelentkezését!

Tovább: Részletek »

SzakMA módszertár pályázatok értékelésének eredménye 2009.09.24 
A SzakMA módszertár pályázati felhívásra beérkezett pályamunkák módszertani és szaktárgyi értékelése lezárult. A független szakértői bírálatok alapján 35 pályázatot választottunk ki publikálásra, és további 17 pályamunka érdemes a támogatásra. A publikálható pályamunkák a közeljövőben elérhetőek lesznek a honlapon. A nyertes pályázók névsora a csatolt táblázatban található. Szeretettel gratulálunk a támogatásra, ill. publikálásra érdemes pályázatok szerzőinek.

Tovább: Részletek »

Őszi regionális műhelymunkák 2009.09.16 
A korábbi évekhez hasonlóan regionális műhelymunkákat szervezünk a hátrányos helyzetűek reintegrációja és a szakképző évfolyamokon módszertani fejlesztés területen.
A műhelymunkák időpontjai és helyszínei a csatolt táblázatban találhatóak.
A hiányzó régiók időpontjait is hamarosan közzéteszzük.

Tovább: Részletek »

Szakképző iskolai bemutatóórák 2009.09.16 
A Szakiskolai fejlesztési program keretében bemutatóórákat szervezünk 2009. október 1-15. között a Programban részt vevő szakképző iskolák szakiskolai osztályaiban. A bemutatóórák célja a tanuló- és tevékenységközpontú, kompetenciafejlesztő oktatásban elért eredmények disszeminációja, a korszerű tananyagok felhasználási lehetőségeinek bemutatása és az innovatív módszerek terjesztése.
A bemutatóórák témáit, helyszíneit és időpontjait a csatolt táblázat tartalmazza. Az órák délután 14 vagy 15 órakor kezdődnek, és azt követően óraértékelő megbeszélést tartunk a hospitáláson szerzett tapasztalatok értékelése céljából. További részletekkel kapcsolatban a szervező tanárok tudnak tájékoztatást adni - telefonon vagy e-mailen.
Várjuk az érdeklődő kollégák jelentkezését, és kérjük, hogy részvételi szándékukat a szervezőknél szíveskedjenek jelezni a táblázatban megadott határidőig. (Egy tanórára max. 20 fő jelentkezését tudjuk fogadni, a regisztráció érkezési sorrendben történik.)

Tovább: Részletek »

Bemeneti mérés dokumentumai 2009.09.10 
A Szakiskolai fejlesztési program keretében megvalósuló 9. és 10. osztályos bemeneti mérésekhez kapcsolódó útmutatók letölthetőek.

Tovább: Részletek »

Intézményi támogatási szerződések elszámolása 2009.09.09 
Elkészültek az SZFP-s intézmények 380.000 Ft-os támogatásának, valamint mobilitási és külső értékelés projektjeinek elszámolásához használandó elszámoló programok. A elszámolási határidőket a vonatkozó támogatási szerződések tartalmazzák.

Letöltés:
SZFP 2009. évi szakmai támogatás elszámoló programja
SZFP 2009. évi mobilitási projektek elszámoló programja
SZFP 2009. évi külső értékelés projektek elszámoló programja
Szakmai elszámoláshoz benyújtandó dokumentumok

Pályázat moduláris tanulási útmutatók készítésére 2009.09.07 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet a Szakiskolai fejlesztési program keretében pályázatot hirdet a "Szakképzési szakasz módszertani fejlesztése" fejlesztési terület munkájában részt vevő intézményekben dolgozó pedagógusok számára moduláris, projektalapú tanulási útmutatók készítésére.
A pályázat beadási határideje: 2009. október 2.

Tovább: Részletek »

Mérés-értékelés országos konferencia 2009.09.03 
Időpont: 2009. szeptember 9.
Helyszín: FVM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola Kollégiuma, 1145 Budapest, Róna utca 177-179.
Jelentkezni a rendezvénynaptárban lehet (regisztrációt és bejelentkezést kovetően).

Részletek: Meghívó levél »

Hátrányos helyzetűek reintegrációja terület - külföldi tanulmányutak 2009 2009.08.31 
Lezárult a jelentkezés a hátrányos helyzetűek reintegrációja terület keretében szervezett őszi szakmai tanulmányutakra. A csoportbeosztások letölthetőek.

Tovább: Csoportok névsorai »

Önfejlesztés-intézményfejlesztés terület - külföldi tanulmányutak 2009 2009.08.31 
Lezárult a jelentkezés az önfejlesztés-intézményfejlesztés terület keretében szervezett őszi szakmai tanulmányutakra. A csoportbeosztások letölthetőek.

Tovább: Csoportok névsorai »

Továbbképzések változása 2009.08.27 
Tájékoztatjuk az érdeklődő kollégákat, hogy a 2009. szeptember 17-19-re meghirdetett mérés-értékelés haladó tanfolyam - a jelentkezők alacsony száma miatt - elmarad. Helyette társadalomismeret-jelenismeret témában tartunk felkészítést, amelyre várjuk a jelentkezőket. A mérés-értékelés területen 2009. október 1-3. között szervezünk kezdő és haladó tanfolyamot is. A tanfolyamokra jelentkezés és részletes információk a Rendezvénynaptárban. Az elmaradó mérés tanfolyamra korábban bejelentkezett kollégáknak az új időpontra (amennyiben részt kívánnak venni a képzésen) ismételten jelentkezniük kell.


Mérőeszköz-készítő pályázat nyetesei 2009 2009.08.27 
A 2009. évi pályázatra beérkezett mérőeszközök értékelése megtörtént. A nyertes pályamunkák hamarosan letölthetőek a honlapról.

Tovább: Nyertesek névsora »

Regionális módszertani központ pályázat eredménye 2009.08.14 
A 2009 májusában - regionális módszertani központok létrehozására - meghirdetett pályázatra beérkezett pályaművek elbírálása megtörtént. A nyertesek a következő intézmények:
 • FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (Szekszárd)
 • FVM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola, Kollégium és FVM Gyakorlóiskola (Budapest)
 • Galamb József Szakképző Iskola, a Makói Oktatási Központ Szakképző Iskola és Kollégium Tagintézménye (Makó)
 • Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola (Szombathely)
 • Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskolai és Szakiskolai Tagintézménye.(Mátészalka)
 • Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola (Szolnok)
 • Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképző Iskola (Nagykanizsa)

Közbeszerzési eljárás 2009.07.06 
Tárgy: A kormány szakképzés-fejlesztési stratégiájában, valamint a szakképzés-fejlesztési stratégia végrehajtásához szükséges intézkedésekről szóló 1057/2005. (V.31.) számú Kormányhatározatban megfogalmazott elvárások alapján elindított, 70 szakiskolát érintő "Szakiskolai fejlesztési program II." keretében 2009. szeptember 1-től 2011. augusztus 31-ig végzett fejlesztési tevékenységekkel, valamint a fejlesztések intézményi működésbe való beépítésével kapcsolatos monitoring feladatok ellátása, illetve e fejlesztési tevékenységek eredményeinek, hatásainak vizsgálata, az összegyűjtött információk elemzése, vezetői tanácsadás a monitoring eredményei alapján, valamint a monitoring-tevékenység negyedévi jelentésekben és záró jelentésben történő dokumentálása.

Letöltés:
Ajánlattételi felhívás (.pdf)
Ajánlati dokumentáció (.doc)
1. számú melléklet - Az indikátorrendszer tervezőtáblája (.doc)
2. számú melléklet - A monitoring program tervezőtáblája (.doc)
3. számú melléklet - Értelmezési és számítási útmutató a Szakképzési Önértékelési Modell indikátoraihoz (.doc)
4. számú melléklet - Szakképző iskolák szakiskolai modellje (.doc)
5. számú melléklet - Intézmények adatai (.xls)
6. számú melléklet - Felolvasólap (.doc)
7. számú melléklet - Regisztrációs lap (.doc)
Közbeszerzéssel kapcsolatos kiegészítő tájékoztatás (.pdf)

Előadásanyagok 2009.07.05 

Közbeszerzési eljárás 2009.06.17 
Tárgy: A Szakiskolai fejlesztési programban részt vevő 70 intézmény által a szakmai tantárgyak oktatása során használt tankönyvek, segédletek, digitális tananyagok és segédanyagok elemzése, és javaslattétel a projektalapú tanítási-tanulási folyamathoz.

Letöltés:
Ajánlattételi felhívás (.pdf)
Ajánlati dokumentáció (.doc)
Regisztrációs lap (.doc)
Intézmények adatai (.doc)

Közbeszerzési eljárás 2009.06.17 
Tárgy: A Szakiskolai fejlesztési program keretében 123 fő részvételével megvalósuló, a megadott EU tagállamokba irányuló, összesen 8, egyenként 8 napos szakmai tanulmányút teljes körű megszervezése és lebonyolítása.

Letöltés:
Ajánlattételi felhívás (.pdf)
Ajánlati dokumentáció (.doc)
Regisztrációs lap (.doc)
Közbeszerzéssel kapcsolatos kiegészítő tájékoztatás (.pdf)

A HHR terület tapasztalatait bemutató pályázat eredménye 2009.06.11 
A Hátrányos helyzetűek reintegrációja fejlesztési terület munkájában részt vevő iskolák tapasztalatainak bemutatására kiírt pályázatra beérkezett művek értékelés megtörtént. Az írásokból kiadvány készül. A nyertes pályázók névsora a csatolt táblázatban megtekinthető.

Tovább: Nyertesek »

"Jó gyakorlat" konferencia 2009.05.28 
2009. június 3-án a Szakiskolai fejlesztési program Önfejlesztés-intézményfejlesztés területe konferenciát szervez az SZFP I-es és II-es iskolákban összegyűlt jó gyakorlatok terjesztésére.

Időpont: 2009. június 3. (szerda), 10.00-15.00 óra
Helyszín: Europa Hotels & Congress Center, 1021 Budapest, Pálos utca 2.

Az Europa Hotels & Congress Center Budapest zöldövezetében, a János-hegy lábánál található, mely közúton és tömegközlekedéssel egyaránt könnyedén és gyorsan elérhető. (A Moszkva térről a 22-es vagy 222 busszal, Dénes úti megálló.)

Autóval az MO autóútról és az M1-M7-es autópályákról Törökbálint - Budakeszi felől közelíthető meg. A belvárosból a Moszkva tér - Hűvösvölgyi út - Budakeszi út útvonalat követve juthatnak el a szállodáig, mely a Budakeszi útról nyíló Pálos utcában található. Az Europa Congress Center rendezvényközpont bejárata a Budakeszi úttal párhuzamos Hárshegyi útról nyílik.

Tovább: Részletek »

Pályázat a HHR területen Regionális Módszertani Központok létrehozására 2009.05.26 
A pályázat célja a szakképzést előkészítő évfolyam eredményeinek kiterjesztéséhez, disszeminációjának segítéséhez reintegrációs modelliskolák kiválasztása, felkészítése és támogatása, benne bemutató szakmai napok szervezése. A program eredményeinek kiterjesztéséhez, disszeminációjának segítéséhez régiónként egy-egy reintegrációs modelliskola alakul.
Meghosszabbított pályázati határidő: 2009. június 26.

Tovább: Részletek »

Helyszíni szakértői tanácsadás 2009.05.18 
A korábban lefolytatott nyílt közbeszerzési eljárások eredményeképpen kiválasztásra kerültek az intézményeknek helyszíni szakértői segítségnyújtást adó személyek. Minden intézménynél három területen (mérés-értékelés, minőségfejlesztés, szakképzés módszertani fejlesztés) dolgoznak a szakértők.

Tovább: Szakértők névsora »

Elektronikus Egyéni Fejlesztési Terv (EEFT) bemutatója 2009.05.15 
A Szakiskolai fejlesztési programban részt vevő egyéni fejlesztésre szoruló tanulókkal kapcsolatos pedagógiai tevékenység támogatására elkészített rendszer és szoftver bemutatója 2009. június 5-én lesz Budapesten. A konferenciára jelentkezni - regisztrációt követően - a rendezvénynaptárban lehet.

Belfőldi mobilitás 2009.04.30 
A Szakiskolai fejlesztési program II-ben részt vevő iskoláktól 2009-ben beérkezett mobilitási projekttervek értékelése lezárult. A formai, tartalmi és pénzügyi értékelések alapján támogatott pályázók névsorát a csatolt dokumentum tartalmazza. A nyerteseknek ezúton szeretettel gratulálunk!

Tovább: Részletek »

Szakoktatók felkészítése a moduláris rendszerű képzésre 2009.04.20 
Akkreditált továbbképzést szervezünk "Moduláris és kompetencialevű oktatás bevezetése a gyakorlati oktatásban, a tartalmi szabályozás új elemei, a szükséges oktatói kompetenciák, a kompetenciaelvű vizsgáztatás a gyakorlatban" címmel a Szakiskolai fejlesztési programban részt vevő intézmények szakoktatói számára.
Várjuk jelentkezésüket a tájékoztató levél végén található jelentkezési lapon.

Tovább: Részletek »

SzakMA módszertár pályázat - pályázatírói felkészítés 2009.04.20 
A Szakiskolai fejlesztési program keretében a programban részt vevő szakiskolák tanárai és szakoktatói részére óratervkészítési pályázatírói felkészítést tartunk 2009. május 13-án. A műhelymunkára elsősorban a SzakMA módszertár pályázati felhívás iránt érdeklődő kollégákat várjuk. Jelentkezni a rendezvénynaptár menüpontból lehet 2009. április 30-ig. Megfelelő számú jelentkező esetén a német és angol szakos taná­roknak a műhelymunkát a célnyelven szervezzük meg, ezért kérjük, hogy erre vonatkozó igényét a jelentkezéskor (a megjegyzés rovatban) feltétlenül jelezze.

Pályázat menedzsmentképzésen való részvételre 2009.03.26 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet a Szakiskolai fejlesztési program keretében pályázatot hirdet az SZFP II-ben részt vevő iskolák számára, tréning típusú menedzsmentképzésen való részvételre.
A pályázat beadási határideje 2009. április 6.

Tovább: Részletek »

"Jó gyakorlat" konferencia 2009.03.26 
2009. június 3-án az Önfejlesztés-intézményfejlesztés terület szervezésében országos konferenciát tartunk az intézményi és fenntartói jó gyakorlatok bemutatása és terjesztése érdekében. A konferenciára előadóként olyan iskolák jelentkezését várjuk, akik úgy gondolják, hogy olyan bevált szakmai fejlesztéssel rendelkeznek akár módszertani, akár szervezetfejlesztési téren, amit másoknak is érdemes átvenni. Jelentkezni a mellékelt adatlap kitöltésével lehet. A jó gyakorlatok bemutatásáért előadói díjat fizetünk.
Jelentkezési határidő: 2009. április 30.

Tovább: Részletek »

Pályázat a HHR terület tapasztalatainak bemutatására 2009.03.26 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet a Szakiskolai fejlesztési program keretében pályázatot hirdet az SZFP Hátrányos helyzetűek reintegrációja terület munkájában részt vevő iskolák tapasztalatainak bemutatására.
A pályázat beadási határideje 2009. május 11.

Tovább: Részletek »

Pályázat hazai külső értékelés megvalósítására 2009.03.17 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet a Szakiskolai fejlesztési program keretében pályázatot hirdet a Szakképzési önértékelési modell II. szintje alapján megvalósított intézményi önértékelés hazai külső értékelésében való részvételre, a Peer Review módszertan szerint.

Tovább: Részletek »

Mérőeszköz-készítő pályázat 2009. meghirdetése 2009.03.02 
A Szakiskolai Fejlesztési Program mérés-értékelés fejlesztési területe ismét meghirdeti a program iskoláiban tanító kollégák számára a MÉRŐESZKÖZ-KÉSZÍTŐ PÁLYÁZATOT!
Pályázati határidő: 2009. június 15.

Tovább: Részletek »

SzakMA módszertár pályázat - 2008. őszi forduló nyertesei 2009.02.25 
A SzakMA módszertár jó gyakorlat gyűjteménnyel kapcsolatban 2008. őszén kiírt pályázati fordulóra beérkezett pályamunkák értékelése megtörtént. A nyertesek nevei az alább táblázatban találhatók.

Tovább: Részletek »

OPV területi elődöntők 2009.02.24 
2009. április 1-2-én lesznek az Országos projektvetélkedő elődöntői. Az OPV az Európai Unió által meghirdetett Kreativitás és Innováció Európai Évének egyik programja. Az iskolák beosztását a csatolt táblázat tartalmazza.

Tovább: Részletek »

SZFP 2009. évi támogatások tervezése 2009.02.20 
A Szakiskolai fejlesztési program keretében 2009-ben nyújtott közvetlen intézményi támogatások felhasználásához használandó tervezőfelület és dokumentáció elkészült. A tervezési dokumentumok a tervezőfelületre belépést követően letölthetőek.

Tovább: Részletek »

Előadásanyagok 2009.02.20 

Csoportos és egyéni külföldi nyelvtanfolyamok - kiutazók névsora 2009.02.18 
A 2009. évi nyári csoportos külföldi nyelvtanfolyamokhoz kapcsolódó nyelvi szintfelmérők, és az egyéni külföldi nyelvtanfolyamra beadott pályázatok értékelése megtörtént. A kiutazók nevei az alábbi két táblázatban olvashatók. Lemondás esetén a várólistáról sorrendben juthatnak be a további pályázók. Az állományok több munkalapot tartalmaznak!

Tovább: Részletek »

Kimeneti kompetenciák mérése 2009.02.05 
A 10. osztályos tanulók kimeneti kompetenciáinak mérését az iskolák aktív közreműködésével 2009. március 2-6. között szervezzük meg. A mérésre való felkészítés 2009. február 25-én lesz Budapesten. Részletek a rendezvénynaptárban.

Felkészítés a támogatások tervezésére 2009.02.05 
A 2009. évi intézményi támogatások felhasználásának tervezésére regionális felkészítéseket szervezünk a következő alábbi időpontokban: 2009. február 17, 19, 24, 26, 27., március 2, 4. Részletek a rendezvénynaptárban.

Tovább: Részletek »

SzakMA módszertár - jó gyakorlat példatár pályázat 2009 2009.02.03 
Újabb és egyben utolsó pályázati fordulót hirdetünk szakiskolai osztályokban/csoportok­ban tanító/oktató pedagógusok részére innovatív, tanuló- és tevékenységközpontú tanórák óratervének készítésére, gyakorlati kipróbálására és értékelésére, melyekben a pályázó felhasznál legalább egy, a "SZAKMA Módszertár" módszertani gyűjteményben található módszert.
Pályázati határidő: 2009. június 30.

Tovább: Letöltés »

Pályázat belföldi mobilitási program megvalósítására 2009.02.02 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) pályázatot hirdet a Szakiskolai fejlesztési program II. keretében szakiskolai tanulók, tanárok és oktatók belföldi mobilitási programjának megvalósítására.

Tovább: Részletek »

Csoportos külföldi nyelvtanfolyam - szintfelmérő 2009.02.02 
A Szakmai alapozás megújítása fejlesztési terület keretében szervezett csoportos külföldi nyelvtanfolyam nyelvi szintfelmérője 2009. február 4-én lesz az NSZFI székházában. A csoportbeosztások az alábbi dokumentumban találhatóak. (A dokumentum három munkalapból áll!)

Tovább: Letöltés »

Bemutatóórák 2009.01.15 
A Szakmai alapozás megújítása fejlesztési terület támogatásával 2009 februárjában megvalósuló bemutatóórák időpontjai és további adatai a mellékelt táblázatban olvashatók (a támogatott és a támogatott videós külön munkalapon). A táblázat mellett letölthetőek az órákkal kapcsolatos elszámoláshoz szükséges dokumentumsablonok is.

Tovább: Részletek »

Projektvezetői megbeszélés 2009.01.14 
A 2009-es év első projektvezetői megbeszélése február 11-én lesz az NSZFI székházában.

Tovább: Részletek »

Mérés-értékelés országos konferencia 2009.01.14 
A Mérés-értékelés fejlesztési terület országos konferenciáját 2008. január 28-án tartjuk a Bercsényi Kollégiumában (1145 Budapest, Róna utca 177-179.). A rendezvényre on-line jelentkezés szükséges.

Tovább: Jelentkezés »

Egyéni és csoportos külföldi nyelvtanfolyamok 2008.12.12 
A Szakiskolai fejlesztési program a 2009. évre pályázatot hirdet egyéni és csoportos külföldi nyelvtanfolyamon való részvételre a programban részt vevő szakiskolák szakmai tárgyat vagy szakmai modulokat tanító tanárai és szakoktatói részére. A részvétel költségeit (a nyelvtanfolyam díja, útiköltség, biztosítás, helyi közlekedés, szállás és teljes ellátás) a Szakiskolai fejlesztési program fedezi.
Pályázati határidő: 2009. január 15. a csoportos nyelvtanfolyamokra, illetve 2009. január 19. az egyéni nyelvtanfolyamokra.

Tovább: Részletek »

HHR szakmai nyelvi segédanyagok 2008.12.05 
A 2008. november 13-i nyelvtanári továbbképzésen bemutatott, a szakiskolák szakképzést előkészítő évfolyamai részére készített angol és német szakmai nyelvi segédanyagok hozzáférhetőek a Letölthető anyagok menüpontban

Tovább: Tovább »

Országos Projektvetélkedő 2009 2008.12.01 
A 2008/2009-es tanévben is megrendezzük az Országos Projektvetélkedőt a Szakiskolai fejlesztési programban részt vevő iskolák számára. A projektvetélkedő címe: Itt a helyünk! Várjuk a vetélkedő iránt érdeklődő iskolai csapatok jelentkezését 2009. január 8-ig.

Tovább: Letöltés »

Szponzori felhívás az Országos projektvetélkedő támogatására 2008.10.27 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet felhívást tesz közzé szakmai szervezetek és vállalkozások számára a Szakiskolai fejlesztési program keretében megvalósuló Országos projektvetélkedő megrendezésének támogatására.

Részletek: Letöltés »

Támogatások elszámolása - szoftverfrissítés 2008.10.21 
Az eszközfejlesztési támogatások elszámolásának elkészítéséhez használandó szoftver frissített verziója letölthető. A programot a már feltelepített változatra installálva a bevitt adatok természetesen megmaradnak. A frissítés megszünteti a C1 eszközfejlesztési támogatásnál eddig jelentkező támogatási összegre vonatkozó hibát.

Részletek: Tovább »

SZFP bemutatóórákhoz kapcsolódó pályázatok értékelésének eredménye 2008.10.17 
Az SZFP bemutatóórák megtartására kiírt felhívásunkra beérkezett óraterv-pályázatok értékelése megtörtént. A szakértői bizottság döntése alapján - a rendelkezésre álló keretösszeg figyelembe vételével - az alábbi pedagógusok munkáját tudjuk támogatni.

Tovább: Részletek »

Figyelem:
Az NSZFI-től független és az SZFP-n kívül álló technikai okok miatt a bemutatóórák ez év őszére tervezett időpontja módosul. Terveink szerint a bemutatóórák megtartására 2009 első negyedévében, várhatóan januárban és februárban kerülhet sor. Az új időpontok egyeztetése érdekében hamarosan felvesszük a kapcsolatot az érintett kollégákkal. Elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségért, és köszönjük szíves megértésüket.

Támogatások elszámolása (tanulói és tanári mobilitás) 2008.10.14 
Elkészült a 2008. évben a Szakmai alapozás megújítása területen belföldi tanulói és tanári/oktatói mobilitási program megvalósítására biztosított intézményi támogatások elszámolásához szükséges segédprogram.

Részletek: Tovább »

Külföldi tanulmányutak 2008. 2008.10.06 
Elkészültek az önfejlesztés-intézményfejlesztés terület keretében szervezett külföldi tanulmányutak csoportbeosztásai, tervezett programjai és a kapcsolódó egyéb dokumentumok.

Tovább: Részletek »

Peer Review szerinti önértékelés és külső értékelés segéddokumentumai, formanyomtatványai 2008.10.06 

Tovább: Letöltés »

Konzultáció az elszámolásokkal kapcsolatban 2008.10.03 
2008. október 14-én 10 órától konzultációt tartunk a 2008. évi intézményi támogatások elszámolásával kapcsolatban. Helyszín: NSZFI konferenciaterem (1085 Budapest, Baross utca 52.).
Kérem, hogy részvételi szándékát a rendezvénynaptár on-line jelentkezési felületén keresztül jelezze, legkésőbb 2008. október 10-ig.


Országos szakiskolai közismereti tanulmányi versenyek 2008/2009 2008.09.30 
A Suliszerviz Pedagógiai Intézet - a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet támogatásával - országos tantárgyi tanulmányi versenyeket hirdet a szakiskolák tanulói részére.

Tovább: Részletek »

SzakMA Módszertár - Jó gyakorlat példatár 3. 2008.09.18 
A 2008. májusi SzakMA Módszertár pályázati forduló nyertes pályamunkái.

Tovább: Letöltés »

Nyelvtanári továbbképzés 2008.09.18 
A Hátrányos helyzetűek reintegrációja fejlesztési terület keretében a szakképzést előkészítő évfolyamon tanító idegennyelv-tanárok (angol- és némettanárok) részére pedagógus-továbbképzést szervezünk 2008. november 13-án az NSZFI székházában.
Jelentkezni lehet 2008. október 22-ig online úton a Rendezvénynaptár menüpontban.

Tovább: Részletek »

Támogatások elszámolása (Külső értékelés) 2008.09.16 
Elkészült a 2008. évben a Minőségfejlesztés területen külső értékelés megvalósítására biztosított intézményi támogatások elszámolásához szükséges segédprogram.

Tovább: Részletek »

Módszertani hírlevél 2008.09.10 
Megjelent az előző tanévben indított Módszertani hírlevelünk szeptemberi száma, mely egy újabb módszertani problémát jár körül: 1 + 1 = 3, azaz Milyen a jó csoportfeladat? Várjuk megoldásaikat az interaktív játékunkra. Beküldési határidő: 2008. szeptember 30.

Tovább: Letöltés »

SZFP Bemutatóórák 2008.09.10 
A Szakiskolai fejlesztési program II. keretében szakiskolai osztályokban, csoportokban SZFP Bemutató napokat szervezünk 2008. november 3. és december 12. között. A Bemutató napok célja a tanuló- és tevékenységközpontú, projektalapú oktatásban eddig elért eredmé­nyek disszeminációja: az intézményi szintű innovatív kezdeményezések, a szakiskolai osztályokban jól alkalmazható tananyagok és bevált módszerek bemutatása, valamint széles körű terjesztése. Jelentkezési határidő: 2008. október 7.

Tovább: Részletek »

2008. évi bemenetikompetencia-mérés 2008.09.08 
A 9-10. évfolyamosok hagyományos őszi bemenetikompetencia-mérését 2008. szeptember 22. és 25. között szervezzük.
A méréssel kapcsolatos tájékoztató 2008. szeptember 10-én 12 órától lesz a Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola Kollégiumában (1145 Budapest, Róna utca 177-179.). Itt osztjuk ki a mérőeszközöket, a méréshez szükséges szoftver leírását, valamint a kép- és hanganyagokat tartalmazó CD-t is. Minden iskolából várjuk a mérésért felelős kollégát és egy informatikust is.

Tovább: Letöltés »

Benchmarking adatbázis - változások 2008.09.05 
Ez úton szeretnénk tájékoztatni az SzFP II. programban érintett intézményeket, és a program szakértőit a benchmarking adatbázisban történt változásokról. Mint azt bizonyára tapasztalták a benchmarking adatbázissal dolgozó kollégák a benchmarking adatbázis Internetes felülete az intézményektől érkezett visszajelzések alapján komoly fejlesztésen esett át a nyári időszak alatt.

Tovább: Részletek »

Támogatások elszámolása 2008.09.02 
Elkészültek a 2008. évi eszközbeszerzésre, könyvtárfejlesztésre és szakmai feladatok végrehajtására biztosított intézményi támogatások elszámolásához szükséges segédprogramok.

Tovább: Részletek »

Személyi változás 2008.09.01 
Tájékoztatjuk tisztelt partnereinket, hogy az Önfejlesztés-intézményfejlesztés terület vezetője 2008. szeptember 1-jétől Angyal Szabolcs. Elérhetőségei: telefon: 1/434-57-72, e-mail: angyal.szabolcs@szakma.hu.


Minőségfejlesztési terület képzései 2008.07.27 
Teljesítményértékelési rendszer (TÉR) - képzés
 • 2008. augusztus 26-28.
 • 2008. szeptember 18-20.
 • 2008. szeptember 25-27.
 • 2008. október 2-4.
Külső értékelés megvalósítására kiírt pályázat nyertesei részére képzés
 • 2008. szeptember 15-16.

Természetismeret tanárok felkészítése, 2008. augusztus 18-19. 2008.07.16 
A természetismeret tanárok felkészítésére azok jelentkezését fogadtuk el, akik, az általuk megadott e-mail címen, vagy telefonszámon értesítést kaptak, illetve a honlapon megtalálható listában szerepelnek.
 • Helyszín: Bercsényi Miklós SZKI Kollégiuma
 • Cím: Budapest, XIV. kerület, Róna u. 177-179.
 • Időpont: 2008. augusztus 18-19.
 • Kezdés: 2008. augusztus 18. 10 óra (regisztráció 9 órától)
 • Befejezés: 2008. augusztus 19. kb. 16 óra
Tovább: Részletek »

Külső értékelés megvalósítására beérkezett pályázat eredménye 2008.07.02 
Elkészült a minőségfejlesztés területen külső értékelés megvalósítására beérkezett pályázatok értékelése. A nyertes pályázókkal szerződéskötés céljából hamarosan felvesszük a kapcsolatot.

Tovább: Letöltés »

Szakmunkások szakközépiskolái - ma" című konferencia előadásai 2008.06.20 
2008. június 6-án, a Széchenyi Kereskedelmi és Vendéglátóipari SZKI szervezésében Kecskeméten került sor a "Szakmunkások szakközépiskolái - ma" című és témájú konferenciára. Az ott elhangzott előadások letölthetők.

Tovább: Letöltés »

Az Országos Projektvetélkedő döntőjének eredménye 2008.06.02 

Belföldi mobilitási program 2008.05.19 
Elkészült a 2008. évi belföldi mobilitási programra beadott pályázatok értékelése és a nyertes pályázók névsora.

Tovább: Letöltés »

Országos projektvetélkedő 2008.05.19 
2008. május 14-15-én lezajlottak a Projektvetékedő regionális elődöntői.
A döntő május 30-án lesz Budapesten.

Tovább: Döntőbe jutott csapatok »

Országos szakiskolai közismereti tanulmányi versenyek 2007/2008 2008.04.28 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet támogatásával a Suliszerviz Pedagógiai Intézet által megszervezett szakiskolai tanulók 2007/2008. tanévi közismereti tanulmányi versenye sikeresen befejeződött.

Tovább: Eredmények »
A verseny további részletei »

Pályázat külső értékelés megvalósítására 2008.04.26 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) pályázatot hirdet a Szakiskolai fejlesztési program II. keretében a Szakképzési önértékelési modell II. szintje alapján végrehajtott intézményi önértékelés külső értékelésében való részvételre a Peer review módszertan szerint.
A nyertesek intézmények résztvevői számára 2008. szeptember 15-16-án lesz a felkészítő képzés, amelyről a pályázati értesítővel küldünk bővebb tájékoztatást.

Tovább: Részletek »

Belföldi mobilitási program 2008.03.19 
Elkészültek a belföldi mobilitási programhoz kapcsolódó támogatások elszámolási útmutatói.

Tovább: Részletek »

Módszertani hírlevél 2008.03.19 
Módszertani Hírlevelünkben hónapról hónapra egy-egy jól körvonalazható, tapasztalataink szerint gyakran előforduló módszertani problémát helyezünk a középpontba, és igyekszünk azt a gyakorló szakiskolai pedagógus szemszögéből megvilágítani.

Tovább: Részletek »

Csoportos nyári külföldi nyelvtanfolyam nyelvi szintfelmérőjének eredményei 2008.03.06 
A 2008. évi nyári külföldi nyelvtanfolyamhoz kapcsolódó nyelvi szintfelmérők értékelése megtörtént. A táblázatokban zöld háttérszínnel jelzett pályázók vehetnek részt a tanfolyamon. Lemondás esetén a sárgával jelölt várólistáról sorrendben juthatnak be a további pályázók.

Tovább: Részletek »

Regionális konferenciák 2008.03.05 
Az SZFP mérés-értékelés szakterülete az alábbi időpontokban és helyszíneken tartja tavaszi regionális konferenciáit.
 • 2008. március 5. Nagykanizsa
 • 2008. március 12. Szolnok
 • 2008. március 19. Nyíregyháza
Az iskolák bemutató anyagai »
Tovább: Részletek »

Mobilitás pályázatírói felkészítés 2008.02.27 
A szakiskolai belföldi mobilitási pályázatok elkészítésének segítésére pályázatírói felkészítő workshopot szervezünk.

Tovább: Részletek »

Pályázat belföldi mobilitási program megvalósítására 2008.02.26 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) pályázatot hirdet a Szakiskolai fejlesztési program II. keretében szakiskolai tanulók, tanárok és oktatók belföldi mobilitási programjának megvalósítására.

Tovább: Részletek »

SzakMA Módszertár pályázatok értékelésének eredménye 2008.02.15 
Gratulálunk a SzakMA Módszertár második fordulójában nyertes pályamunkát benyújtó kollégáknak.

Tovább: Nyertesek »

Csoportos nyári külföldi nyelvtanfolyam nyelvi szintfelmérője 2008.02.10 
A 2008. évi csoportos nyári külföldi nyelvtanfolyamra jelentkező kollégák számára nyelvi szintfelmérőt szervezünk.
A szintfelmérő időpontja: 2008. február 13.
Helye: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet új székháza. 1085 Budapest, Baross utca 52. 1. emeleti konferenciaterem.

A részletes csoportbeosztást az alábbi linken találja.

Tovább: Részletek »

Mentorálás 2008.02.01 
A Szakiskolai fejlesztési programban részt vevő intézmények segítése érdekében mentorálási rendszert alakítottunk ki. A programvezetés egy-egy képviselője 10-10 iskolával tart kapcsolatot. A kezdeményezés célja az, hogy megkönnyítse az információáramlást, lehetővé tegye az iskolák közvetlenebb megismerését, elősegítse a problémák feltárását és megoldását, hatékonyabbá tegye a támogatási összegek felhasználását.

Tovább: Iskolák és mentorok beosztása » (frissítve: 2008.09.30)

Országos Projektvetélkedő 2008.01.17 
A 2007/2008-as tanévben is megrendezzük az Országos Projektvetélkedőt a Szakiskolai Fejlesztési Programban együttműködő iskolák számára. Az idei évben a projektvetélkedő címe: Tegyük élhetőbbé iskolánkat!

Tovább: Letöltés »

Tisztelt Projektvezetők, tisztelt Résztvevők! 2008.01.08 
Ezúton értesítjük Önöket, hogy a januárra tervezett "Pályázatírási és projektmenedzsment készségek fejlesztése a szakképző iskolák pedagógusainál" elnevezésű képzés az akkreditációs eljárás csúszása miatt 2008. április 2-5. és 2008. április 9-12. között kerül megtartásra Salgótarjánban.
Az előzetes igényfelmérés alapján intézményenként 2 fő jelentkezésére számítunk. Kérem, a fentiek alapján szíveskedjenek részvételi szándékukat visszajelezni 2008. január 25-ig!
Várjuk Önöket szeretettel!

Tisztelettel:
Angyal Szabolcs

Szerkezetváltozás 2008.01.05 
A Program struktúrája 2008-ban kis mértékben átalakul. A "Közismereti oktatás és szakmai alapozás megújítása" terület kettéválik "Közismereti oktatás megújítása" és "Szakmai alapozás megújítása" elnevezésű területre. Az előbbi vezetője Gál Ferenc, az utóbbié Salakta Tünde. A referensek: Gödöny Szilvia és Drabek Nikoletta.

BÚÉK 2008.01.01 
Boldog Új Évet kívánunk minden közreműködő, együttműködő iskolának, kollégának, szakértőnek, partnerünknek.

Külföldi nyelvtanfolyamok 2007.12.29 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Szakiskolai Fejlesztési Program II. keretében háromhetes, csoportos, külföldi nyelvtanfolyamokat szervezünk a programban részt vevő szakiskolák szakmai tanárai és szakoktatói részére 2008. július 5 - július 26. és július 26 - augusztus 16. között. A nyelvi képzés célja, hogy a szakmai tanárok és a szakoktatók célnyelvi környezetben, angol és német nyelvterületen nyelvtudásukat felfrissítsék és továbbfejlesszék. Fontos cél továbbá, hogy a megfelelő nyelvtudással rendelkező szakmai tanárok és szakoktatók az idegen nyelvű szakirodalom felhasználásával folyamatosan képezzék magukat és tanulóikat, szélesítsék az iskola cserekapcsolatait, nemzetközi pályázatokon és külföldi mobilitási projektekben vegyenek részt.

Tovább: Tájékoztató és jelentkezési lap »

Mérési-értékelési regionális konferenciák 2007.12.06 
A mérés-értékelés szakterület regionális konferenciát tartott 2007. november 21-én Ózdon, 28-án Pécsett, december 5-én Kecskeméten. Témája az érzelmi intelligencia és mérése, valamint a külföldi tanulmányutak tapasztalatainak megosztása. Prezentációk a honlapunkról letölthetőek.

Tovább: Pécs » Kecskemét »

KÖLTÖZÉS 2007.12.04 
Tájékoztatjuk Tisztelt Partnereinket, hogy a Szakiskolai Fejlesztési Program Koordinációs Iroda 2007. december 5 és 9. között költözködik.
Telefonszámaink és e-mail címeink változatlanok maradnak, de a költözés ideje alatt rövid időre kollégáink telefon, fax és e-mail elérhetőségei szünetelhetnek.
Kérjük, hogy amennyiben e-mail-t vagy faxot küld nekünk, szükség esetén telefonon is győződjön meg annak megérkezéséről.
Postacímünk és irodánk új címe 2007. december 6-tól: NSZFI SZFP Koordinációs Iroda - 1085 Budapest, Baross utca 52. VI. emelet.

Országos konferencia a Mérés-értékelés fejlesztési terület szervezésében 2007.12.03 
A Szakiskolai fejlesztési program Mérés-értékelés fejlesztési területe országos konferenciát szervez 2007. december 14-én, Budapesten.

Tovább: Program letöltése »

Pályaorientációs módszertani anyagok 2007.11.27 
A pályaorientációs iskolai munka helyszíni konzultációin több helyen jelezték, hogy hiány van módszertani anyagokban. Szeretnénk ezért közvetlen formában, ismételten közreadni két anyagot.
Figyelem! A Szakiskolai fejlesztési program Pályaorientációs projektjében kifejlesztett 35 db szakmaismertető filmet a SzakmaInfo multimédiás dvd is tartalmazza; az egyes foglalkozások bemutatásának funkciójában lehet azokat megtekinteni.

Tovább: Részletek »

Szakma Módszertár jó gyakorlat példatár 1. 2007.11.23 
A nyertes és publikálásra javasolt Módszertár pályázatok letölthetők innen:

Tovább: Letöltés »

Az intézményi önértékelésben megfogalmazott fejlesztési célkitűzések megvalósításához nyújtott támogatás elszámolása 2007.11.20 
Elkészült a 2007. évi intézményi önértékelésben megfogalmazott fejlesztési célkitűzések megvalósítására vonatkozó támogatási szerződések elszámolásához használandó segédprogram.

Tovább: Letöltés »

Országos konferencia a hátrányos helyzetűek reintegrációja terület szervezésében 2007.11.16 
A Hátrányos helyzetűek reintegrációja fejlesztési terület országos konferenciáját szervez, melynek témája a bemeneti kompetenciák változásának hatása a szakképzést előkészítő évfolyam pedagógiai rendszerére.

Tovább: Meghívó levél »

Mobilitás támogatás elszámolása 2007.11.14 
Elkészült a 2007. évi tanulói és tanári mobilitási program végrehajtására vonatkozó támogatási szerződések elszámolásához használandó segédprogram.

Tovább: Letöltés »

SZFP bemutató napok 2007.11.05 
Bemutató napokat szervezünk 2007. november 5. és december 15. között. A nyílt napok célja a tanuló- és tevékenységközpontú, projektalapú oktatásban eddig elért eredmények disszeminációja: az intézményi szintű innovatív kezdeményezések, a szakiskolai osztályokban jól alkalmazható tananyagok és bevált módszerek bemutatása, valamint széles körű terjesztése. Fontos cél továbbá a beiskolázás segítése.

Tovább: Részletek »

Támogatási szerződések elszámolása 2007.10.29 
Az elszámoláshoz szükséges programokat frissítettük. Letöltés után az állományok futtatásával felülíródik a régi verzió, de a már rögzített adatok nem sérülnek.

Tovább: Letöltés »

Őszi műhelymunkák a hátrányos helyzetűek reintegrációja terület szervezésében 2007.10.15 
A tavaszi időszakban lezajlott tapasztalatcserék második fordulója következik most ősszel. Reméljük találkozhatunk a régió minden SZFP I. és II. körében részt vevő intézményével. A műhelymunkákról pontos információkat a kapcsolattartóktól lehet kérni.

Tovább: Részletek »

Helyszínváltozás! 2007.10.09 
Ezúton értesítjük a tisztelt résztvevőket, hogy a 2007. október 16-20. között lebonyolításra kerülő III/1. Önfejlesztő iskolai képzési hét helyszíne műszaki okok miatt megváltozott.
Az új helyszín:

Hotel Lövér
9400 Sopron, Várisi út 4.
Tel.: 99 888-400, Fax: 99 888-499
http://www.danubiushotels.com/hu/magyarorszagi-szallodak/hotel-lover-sopron
Kérjük, hogy utazásukat a fentiek figyelembe vételével szervezzék!
A csere miatt szíves elnézésüket kérjük!

Tisztelettel:

Száva Eszter
fejlesztési területvezető

Tankönyvkutatás 2007.10.09 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet felkérése alapján, a Szakiskola fejlesztési program keretében az Elhivatottság - Tankönyv és Taneszköz Kutató és Fejlesztő Intézet (Tankönyvkutató Intézet) 2007. őszén vizsgálatot végez a szakiskola közismereti tantárgyak oktatásához használt tankönyveiről és azok használatáról.

Tovább: Bővebben »

2007. évi intézményi támogatási szerződések elszámolása 2007.10.02 
Elkészültek a 2007. évi intézményi - eszközbeszerzésekre és meghatározott szakmai feladatok végrehajtására vonatkozó - támogatási szerződések elszámolásához használandó segédprogramok.

Tovább: Letöltés »

Mérés-értékelés külföldi tanulmányutak 2007.09.27 
A beérkezett pályázatok alapján elkészült a mérés-értékelés terület őszi külföldi tanulmányútjainak csoportbeosztása.

Az utazásokkal kapcsolatos tájékoztató (orientáció) időpontjai:
 • Hollandia: 2007. október 9. 11:00-12:15
 • Norvégia: 2007. október 9. 13:00-14:15
 • Dánia: 2007. október 25. 11:00-12:15
 • Írország: 2007. október 25. 13:00-14:15
A tájékoztató helyszíne:

International House - Budapest I. kerület, Vérmező út 4. I. emelet (MBC Irodaház, a Moszkva tér felől)
Megközelíthető: 2-es metró, valamint 4, 6, 18, 56, 59, 61 villamosok.

Tovább: Bővebben »

Országos projektvetélkedő 2007 2007.09.25 
Elkészült az Országos projektvetélkedő rövid összefoglalója

Tovább: Letöltés »

Bemenetikompetencia-mérés 2007 2007.09.24 
Immár másodízben kerül sor a Szakiskolai Fejlesztési Program történetében, hogy a részt vevő iskolákban méréssorozatot szervezünk. Ebben a tanévben szeptember 17-e és szeptember 21-e között kerül sor minderre.

Az elkészített tesztek a tanulók tudását, képességeit, kompetenciáit mérik, öt különböző területen:
 • kommunikációs kompetencia (A és B, két különböző teszt),
 • szociális kompetencia,
 • problémamegoldás,
 • szabálykövetés.
A tesztek nem tantárgyi tudást mérnek, ezért nem köthetők egyetlen hagyományos tantárgy tartalmához sem.

A mérésről, a mérés lebonyolításáról 2007. szeptember 14-én, az NSZFI Leonardo termében lesz tájékoztató. Az iskolák képviselői itt vehetik át a mérőeszközöket is!

Tovább: A méréssel kapcsolatos információk bővebben »

Tanévnyitó projektvezetői konferencia 2007.09.05 
A Szakiskolai Fejlesztési Program 2007. augusztus 31-én és szeptember 1-jén tartotta tanévnyitó projektvezetői konferenciáját, az NSZFI Salgótarjáni Képzésszervezési Központjában.

Tovább: Előadások letöltése »

A Mérés-értékelés szakterület tanévnyitó konferenciája 2007.09.04 
2007. augusztus 31-én kétnapos tanévnyitó konferenciát szervezett a SZFP II. mérés-értékelés szakterülete Salgótarjánban. A fejlesztésiterület-vezetők beszámolóit, valamint az éves munka tervezéséhez kapcsolódó információkat meghallgatták az iskolák projektvezetői, MÉCS vezetői, valamint a mérés-értékelés terület szakértői.

Tovább: Előadások anyagainak letöltése »

Tájékoztató a szakképzést előkészítő évfolyamon kiadható bizonyítványról 2007.06.11 
Az Oktatási Minisztérium 2006. júniusában kiadott egy tájékoztató levelet a szakképzést előkészítő évfolyammal kapcsolatos dokumentációról.

Tovább: Részletek »

Országos Projektvetélkedő döntő eredményei 2007.05.18 
2007. május 16-án tartottuk a projektvetélkedőnk országos döntőjét, melynek részletes eredményei a mellékelt összefoglalóban találhatóak. Az 1. helyezett Vatel és a 2. helyezést elért Villám Világ csapat felkészítő tanáraikkal együtt a British Council és a Study Tours támogatásával egy hétre Londonba utazhat, a 3. helyen végzett Villámhárítók csapat tagjai és felkészítő tanáruk a Goethe-Intézet Budapest szervezésében egy hosszú hétvégét tölthetnek Münchenben. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani szponzorainknak a dobogós csapatok díjazásáért.

Sok szeretettel gratulálunk minden csapatnak a színvonalas projektbemutatókhoz.

Tovább: Részletes eredmények »

Külföldi nyelvtanfolyamok csoportbeosztása 2007.05.15 
A nyelvi szintfelmérők eredményei alapján elkészült a nyári külföldi nyelvtanfolyamok csoportbeosztása, melynek elkészítésekor igyekeztünk figyelembe venni a kollégák által megjelölt turnusokat. Egyúttal szeretettel gratulálunk a tanfolyamokon részt vevő kollégáknak!

A kiutazást megelőzően tájékoztató napot tartunk az alábbiak szerint:
 • 2007. június 14-én 11-14 óra között a német nyelvterületre utazók részére,
 • 2007. június 15-én 11-14 óra között az angol nyelvterületre utazók részére.
Helyszín: International House 1022 Budapest, Bimbó út 7. (6-7-es terem)

A tájékoztató nap helyszíne és beosztása:

Város megnevezése

Indulás

 

Tájékoztató
dátuma

Tájékoztató
időpontja

Német nyelvterület

 

 

 

 

Freiburg 1.

2007.07.07.

 

2007. június 14.

11:00-12:30

Freiburg 2.

2007.07.28.

 

2007. június 14.

11:00-12:30

Berlin 1.

2007.07.07.

 

2007. június 14.

12:30-14:00

Berlin 2.

2007.07.28.

 

2007. június 14.

12:30-14:00

Angol nyelvterület

 

 

 

 

Dublin 1.

2007.07.07.

 

2007. június 15.

11:00-12:30

Dublin 2.

2007.07.28.

 

2007. június 15.

11:00-12:30

Newcastle 1.

2007.07.07.

 

2007. június 15.

12:30-14:00

Newcastle 2.

2007.07.28.

 

2007. június 15.

12:30-14:00Az utazással kapcsolatban további információk kérhetők az International House nyelviskolától a szakma@ih.hu e-mail címen, valamint Strack Szilvia és Bence János kapcsolattartóktól a (06-1) 316-10-64 telefonszámon, hétköznapokon 10 és 16 óra között.

Tovább: Csoportbeosztás letöltése »

Külföldi nyelvtanfolyamok - nyelvi szintfelmérés eredményei 2007.05.04 
A háromhetes nyári külföldi nyelvtanfolyamokra jelentkező kollégák 2007. április 18-án nyelvi szintfelmérésen vettek részt. A tesztek és a teszteredmények a csatolt dokumentumokban találhatóak, a kódok alapján lehet megtalálni az elért pontszámokat. A két munkafüzetből álló excel táblázatban az angol nyelvnél a nyelvtanfolyamokon résztvevők kódját rózsaszínnel, a német nyelvnél narancssárgával jelöltük, a váró listára került kódokat mindkét nyelvnél sárgával emeltük ki.

Május 11-én 10-12 óra között betekintésre adunk lehetőséget a Programirodán (1106 Budapest, Fehér út 1. 5. emelet).

A közbeszerzési pályázaton nyertes cég az International House. A nyelviskola által szervezett angol nyelvtanfolyamok Dublinban és Newcastle-ban, a német nyelvű képzések Berlinben és Freiburgban folynak. Május 15-én tesszük fel a honlapra a résztvevők turnus- és csoportbeosztását.

Tovább: Letöltés »

Országos Projektvetélkedő regionális elődöntői 2007.05.04 
2007. május 2-án tartottuk az Országos Projektvetélkedő regionális elődöntőit az ország hét régiójának egy-egy iskolájában. A május 16-i budapesti döntőn a regionális fordulók első helyezett csapatai vesznek részt. Az elődöntőn 1-2-3. helyezést elért csapatok tagjainak és felkészítő tanárainak neve, iskolája a csatolt dokumentumban található. Nagyon sok szeretettel gratulálunk nekik, és szeretnénk köszönetet mondani minden kedves résztvevőnek a felejthetetlen pillanatokért, erről a vetélkedőről mindannyian nyertesként és egész életre szóló élményekkel térhettünk haza. Külön köszönjük az elődöntőket szervező iskoláknak a regionális forduló előkészítésében és lebonyolításában nyújtott segítséget.

Tovább: Letöltés »

Országos Felnőttképzési és Szakképzési Kiállítás 2007.04.19 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet szakmai támogatásával 2007. május 18. és 20. között, a Westend bevásárlóközpont tetőteraszán megrendezésre kerül az Országos Felnőttképzési és Szakképzési Kiállítás.

2007. május 18-án (pénteken) 10:30 órától, a szakmai sátorban az NSZFI munkatársai is tartanak előadásokat. Az Intézet pavilonjában megismerhetik munkánkat, megtekinthetik és megvásárolhatják kiadványainkat.
A rendezvény szervezője a RendezvényParádé Kft. A belépés ingyenes.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Regionális konferenciák 2007.04.16 
A Szakiskolai Fejlesztési Program II. keretében a Mérés-értékelés fejlesztési szakterület 2007 tavaszán regionális konferenciákat szervezett az ország három területén (Győrben, Egerben és Mezőtúron)

Az iskolai prezentációk megtekinthetők: Eger»  Győr»  Mezőtúr»
(A konferenciák összefoglalói, prezentációi folyamatosan kerülnek fel a honlapra.)

OPV iskolai fordulók dokumentumai 2007.03.29 
Az Országos Projektvetélkedő iskolai fordulói március 26-án elkezdődtek a programunkban együttműködő iskolákban, melynek során 335 csapat 1340 tanulója teszi próbára ötletességét és felfedezőkészségét. Az iskolai fordulók jegyzőkönyvének és a felkészítő tanárok értékelő ívének űrlapja a csatolt dokumentumokban található. Kérjük, szíveskedjenek ezeket kitöltve visszaküldeni Drabek Nikoletta részére a házi versenyt követő két héten belül, de legkésőbb 2007. április 27-ig.

Sikeres és örömteli vetélkedést kívánunk!

Salakta Tünde és Drabek Nikoletta

Tovább: Letöltés »

Mobilitás partnerkeresés 2007.03.26 
A szakiskolai belföldi mobilitási programban küldő és/vagy fogadó intézményként részt vevő iskolák számára a honlapunkon egy partnerkereső link létrehozásával kívánjuk megkönnyíteni a kapcsolatfelvételt. Ezért kérjük az érdeklődő iskolákat, hogy szíveskedjenek a csatolt dokumentumban található partnerkereső űrlapot kitölteni és azt március 30-ig visszaküldeni Drabek Nikoletta referens nevére.

Tovább: Partnerkereső űrlap »

A nyári külföldi nyelvtanfolyamhoz kapcsolódó nyelvi szintfelmérő teszt 2007.03.23 
Kedves Jelentkezők!

A nyári külföldi nyelvtanfolyamhoz kapcsolódó nyelvi szintfelmérő teszt csoportbeosztása:
Tovább: Letöltés »

A szintfelmérő pontos helye: NSZFI, Leonardo terem; 1087 Budapest, Berzsenyi utca 6.

Kérem a kedves Jelentkezőket, hogy a csoportjának megfelelő időpontban jelenjen meg.
Abban az esetben, ha bővebb információra lenne szükségük, kérem forduljanak Drabek Nikoletta referenshez az alábbi telefonszámon: 06-1-434-57-75.

Sikeres felkészülést kívánok Mindenkinek!

Salakta Tünde

Belföldi mobilitási program 2007.03.23 
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) pályázatot hirdet a Szakiskolai Fejlesztési Program II. keretében szakiskolai tanulók, tanárok és oktatók belföldi mobilitási programjának megvalósítására.

Tovább: Letöltés »

Regionális konferenciák 2007.03.13 
A Szakiskolai Fejlesztési Program II keretében a Mérés-értékelés fejlesztési szakterület 2007 tavaszán regionális konferenciákat szervez az ország három területén:
 • Győrben (2007. március 07-én ),
 • Mezőtúron (2007. március 21-én),
 • Egerben (2007. március 28-án).
A konferenciák összefoglalói, prezentációi folyamatosan kerülnek fel a honlapra.

Bővebben: Bővebben»

Pedagógus-értékelési rendszer (PER) 2007.03.05 

Részletek: Tovább »

Minőségfejlesztési jó gyakorlatok 2007.02.19 
Nemzeti Szakképzési Intézet - Szakiskolai Fejlesztési Program Minőségfejlesztési komponens "Minőségfejlesztési jó gyakorlatok gyűjtése" című pályázatának nyertes pályamunkái.

Bővebben: Letöltés»

Felkérés segítségnyújtásra 2007.02.13 
2007. január 15-én a kora reggeli órákban leégett Somogyzsitfán a középiskolai kollégium.
Segítségnyújtásra felkérő felhívásunk Székesfehérváron, a SZFP II. Mérés-értékelés fejlesztési szakterület országos konferenciáján, 2007. január 26-án jelent meg. Az ottani gyűjtés, pénzbeli támogatás azóta eljutott a kollégium újjáépítéséhez nyitott számlára.

Bővebben: Felhívás letöltése »

A mérés-értékelés fejlesztési terület országos konferenciája 2007.01.31 
A bemeneti kompetenciamérés tapasztalatairól, eredményeiről 2007. január 26-án Székesfehérváron, az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium épületeiben, országos konferenciát tartott a SZFP-II mérés-értékelés fejlesztési szakterülete. A konferencián részt vettek a felmérésben közreműködő iskolák képviselői és értékelési szakértői. Az előadások anyaga letölthető a honlapról!

Bővebben: Előadások letöltése »

Külföldi nyelvtanfolyamok 2007.01.31 
A Szakiskolai Fejlesztési Program II. "Közismereti oktatás és szakmai alapozás megújítása" fejlesztési terület háromhetes, külföldi nyelvtanfolyamokat szervez a programban közreműködő szakiskolák szakmai tanárai és szakoktatói részére 2007. július 7 - július 28. és július 28 - augusztus 18. között.

Bővebben: Meghívó és a jelentkezési lap letöltése »

Tantorony bemutatók az iskolákban 2007.01.30 
2006. november 15 és december 15, valamint 2007. január 15 és február 15 között a tanboxok készítői bemutató foglalkozásokat tartottak/tartanak az érdeklődő iskolákban. A foglalkozások lehetőséget nyújtanak a sajátélményű tanulásra mind a tanító pedagógusoknak, mind a tanuló diákoknak. A bemutatókon készített képek válogatása honlapunkon megtekinthető.

Tovább: Képgaléria »

Országos Projektvetélkedő 2007.01.25 
A Szakiskolai Fejlesztési Programban együttműködő szakiskolák részére "A szakmánk jövője, a jövő szakmái" címmel Országos Projektvetélkedőt hirdettünk meg, melynek döntőjét 2007. május 16-án tartjuk Budapesten. Ezt megelőzően regionális elődöntőket tartunk 2007. május 2-án, ahol az iskolai fordulókról továbbjutott nyertes csapatok vetélkedhetnek egymással. A regionális elődöntőket szervező iskolák nevét és pontos címét hamarosan eljuttatjuk Önökhöz.

Tovább: Bővebb információ »

SZAKMA Módszertár - keresőprogram 2007.01.23 
A SZAKMA Módszertár azt a célt kívánja szolgálni, hogy segítse a szaktanárok mindennapi munkáját a tanórák tervezésében és lebonyolításában. Egy jó szertárhoz hasonlóan segédeszközöket kínálunk benne, olyan kooperatív technikákat, iskolai keretek közt jól bevált makro- és mikromódszereket, munkaformákat, játékokat, melyek segítenek abban, hogy a szakiskolai köz­ismereti és szakmai alapozó órák keretében a kollégák kooperatív, tevékenységalapú tanulási lehetőségeket kínálhassanak fel tanulóiknak.

Tovább: Keresőprogram »

Külföldi nyelvtanfolyam szakmai tanárok és szakoktatók részére 2007.01.12 
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a tavalyi évhez hasonlóan 2007. nyarán is lehetőség nyílik a Szakiskolai Fejlesztési Programban együttműködő 70 iskola szakmai tanárai és szakoktatói részére külföldi nyelvtanfolyamon való részvételre.

Jelentkezési határidő: 2007. január 22.

Tovább: Tájékoztató és jelentkezési lap letöltése »

Szakmacsoportos feladat- és projektbank 2007.01.11 
A szakmacsoportos feladat- és projektbank (angol nyelv) CD teljes tartalma letölthető.

Tovább: Letöltés »

Iskolai támogatási szerződések 2007. 2007.01.09 

Részletek: Tovább »

Pedagógus-továbbképzés a moduláris képzési programok bevezetésére 2007.01.09 
A Nemzeti Szakképzési Intézet jogutódja a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Nemzeti Fejlesztési Terv Programirodája a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 3.2.1. intézkedése keretében tíz darab egynapos pedagógus-továbbképzést szervez a moduláris képzési programok bevezetésére.

Tovább: Tájékoztató letöltése (.PDF)

Intézményi támogatási szerződések 2007. 2006.12.15 
Az SZFP II. 2007. évi munkatervéhez kapcsolódó támogatási szerződések és kapcsolódó dokumentumok tervezeteit az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága elkészítette.

A szerződések aláírására 2006. december 18-án 10 illetve 14 órakor kerül sor, az OKÉV irodaházának földszinti konferenciatermében. Cím. Budapest V. kerület, Báthory utca 10.

Az adategyeztetés érdekében szükséges, hogy a támogatott alábbi adatai a szerződés aláírásakor rendelkezésre álljanak: neve, pontos címe, törvényes képviselőjének neve, adóhatóságnak bejelentett bankszámlaszáma és számlavezető pénzintézetének neve, a fenntartó elszámolási számlájához kapcsolódó alszámlaszáma, adóigazgatási azonosító száma, KSH száma, telefon és telefaxszáma, OM azonosítója (szakképző iskola esetén), fenntartója neve és címe.

A "Munkáltató nyilatkozata" című dokumentumot lehetőség szerint hozza magával a szerződéskötéskor, a "Felhatalmazás azonnali beszedési megbízás érvényesítésére" címűt 2006. december 28-ig kell benyújtani a támogató felé.

Eszközbeszerzésre vonatkozó támogatási szerződés »
Szakmai feladatokra vonatkozó támogatási szerződés »
Felhatalmazás azonnali beszedési megbízás érvényesítésére »
Munkáltató nyilatkozata »

Letölthető projektek 2006.12.12 
Az SZFP II. programban résztvevő iskolák már megkapták a Tantornyot, amelynek 40 dobozában projektleírások, eszközök és segédanyagok találhatók.
A projektek szerzői, valamint a tanboxok összeállítói - kivétel nélkül gyakorló pedagógusok - a szakiskolák 9. és 10. évfolyamára készítették el és építették fel azoknak a korszerű tananyagoknak a rendszerét, amely egyben a tanulási tevékenységhez szükséges tanári és tanulói eszközöket is tartalmazza.

Tovább: Anyagok letöltése »

A Tempus Közalapítvány - Leonardo Nemzeti Iroda 2006. évi őszi információs kampánya 2006.11.15 

Idegen nyelvi program a "Szakképzést előkészítő évfolyam" kerettantervéhez 2006.11.08 
Az idegen nyelvi program tartalmazza a "Szakképzést előkészítő évfolyam" célkitűzéseit, a fejlesztés feladatait a választott idegen nyelv oktatására vonatkozóan és meghatározza azokat a tartalmakat, amelyeken keresztül e célok elérhetők, illetve a fejlesztés megvalósulhat. Ezen túl segítséget kíván adni a nyelvtanároknak a helyi tanterv, a fejlesztési terv és a tanulási útmutató kidolgozásához, az utóbbival kapcsolatosan kitér a projekt fogalmának az adott kontextusban való lehetséges értelmezésére és foglalkozik az értékelés-önértékelés kérdésével. Javaslatot tesz olyan módszerekre, amelyekkel a célcsoport ?megszólítható? és tartósan motiválható, valamint ajánlásokat nyújt a felhasznált eszközökre vonatkozóan.

Bővebben: Idegen nyelvi program »

Tantornyok az iskolákban 2006.11.03 
A Katalógus alapján Ön áttekintheti a 40 projektdoboz tartalmát, időkeretét, eszközigényét, hogy átfogó képet kaphasson tervezőmunkájához.

Tovább: Részletek »

Regionális műhelymunkák a hátrányos helyzetűek reintegrációja fejlesztési területen 2006.10.13 

Közlemény 2006.09.27 
A Nemzeti Szakképzési Intézet Nemzeti Fejlesztési Terv Programirodája a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 3.2.1. intézkedése keretében négy pedagógus-továbbképzést szervez a kompetencialapú moduláris képzési programok bevezetésére.
A továbbképzések helyszíne: CEU Konferencia Központ (1106 Budapest, Kerepesi út 87.)

A Szakiskolai Fejlesztési Program II. 2006. szeptember 15-én megtartott tanévnyitó konferenciájának képei és tájékoztató anyagai 2006.09.25 

Goethe Intézet- NSZI által szervezett akkreditált továbbképzés 2006.09.19 

Örömmel tájékoztatjuk, hogy lehetőség nyílik egy 30 órás, akkreditált továbbképzés szervezésére a szakképző iskolák németnyelv-tanárai részére a 2006/2007-es tanév kezdetén, melyre szeretettel várjuk Önt és kedves kollégáit.

A szaktanárok és szakoktatók változó szerepe 2006.06.19 
A Tempus Közalapítvány / Leonardo Nemzeti Iroda 2006. május 25-én "A szaktanárok és szakoktatók változó szerepe" címmel tartott konferenciát a budapesti Aranytíz Művelődési Központban. A rendezvény célja a Helsinkiben 2006. április 3-4-én megrendezett "The changing role of VET teachers and trainers" című Leonardo konferencia (www.ttvet.org) hazánkban is érdekes eredményeinek és tanulságainak terjesztése és a szakmai tanárképzés külföldi és hazai jó gyakorlatainak bemutatása. A konferenciának 120 résztvevője volt, többségük intézményvezető, szaktanár, szakoktató, de képviseltették magukat szakmai tanárképzést nyújtó felsőoktatási intézmények, szakképzési döntéshozók, kamarai szakképzési vezetők, tantervfejlesztők is.

A konferencia előadásainak nagy része letölthető innen.

A szakmai tanár(tovább)képzésben érdekeltek számára a konferencia apropóján összeállított linkgyűjtemény szintén folyamatosan elérhető a Tempus Közalapítvány honlapján.

A szaktanárok és szakoktatók változó szerepe - konferencia 2006.05.10 
A Tempus Közalapítvány / Leonardo Nemzeti Iroda által szervezett rendezvény célja a Helsinkiben 2006. április 3-4-én megrendezett The changing role of VET teachers and trainers című Leonardo konferencia (www.ttvet.org) hazánkban is érdekes eredményeinek és tanulságainak terjesztése és a szakmai tanárképzés külföldi és hazai jó gyakorlatainak bemutatása. A konferenciára szakmai tanárképzést nyújtó felsőoktatási intézményeket, szakképzési döntéshozókat és intézményvezetőket, szaktanárokat, szakoktatókat, gyakorlati oktatókat, vállalkozásokat, kamarai szakképzési vezetőket, tantervfejlesztőket várnak.

Időpont: 2006. május 25.
Helyszín: Aranytíz Művelődési Központ (1051 Budapest, Arany János u. 10.) térkép »

Tovább: Bővebb információ »
Oktatási és Kulturális Minisztérium
Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tempus Közalapítvány Országos Projektvetélkedő 2009 Kamaszfesztivál
NSZFI Szakiskolai Fejlesztési Program Koordinációs Iroda, 1085 Budapest, Baross u. 52. tel: (06-1) 434-5770